NACIONALSOCIALISME

El nacionalsocialisme o nazisme va ser una doctrina política i una organització totalitària imposada a Alemanya entre 1933 i 1945 per Adolf Hitler, lider del partit nazi.

 L’Estat Nazi alemany es va denominar Tercer Reich, amb la intenció de marcar una continuïtat històrica amb els dos períodes imperialistes de la història d’Alemanya: el Primer Reich o Sacre Imperi romanogermànic i el Segon Reich o Imperi alemany.

 El govern del Tercer Reich estava basat en l’autoritarisme i la seva política exterior agressiva i militarista va conduir al món a la Segona Guerra Mundial.

 Les característiques ideològiques del nazisme alemany tenen les seves arrels en diverses corrents de pensament del segle XIX, com la psicologia de les masses, el relativisme, l’existencialisme, l’esoterisme alemany, el vitalisme, l’apologia de la violència, etc . Aquestes teories, coincidien en posar en dubte les idees il·lustrades del segle XVIII sobre el predomini de la raó. El nazisme desconfiava d’aquesta i es decantava per exaltar els sentiments, en especial l’ús de la força per tal d’imposar els seus propis criteris.

Es per això que el nazisme suposava una reacció contra les idees igualitàries desenvolupades per les dos ideologies bàsiques de la història contemporània d’Europa: el liberalisme i el socialisme. Els nazis, defensaven una concepció antiigualitària de la societat, del qual el seu eix vertebrador no era l’individu sinó l’èlit dirigent, representada per un partit únic i un estat totalitari.

 El nazisme significa també una reacció contra el moviment obrer i el socialisme al capdavant als sindicats obrers. El nacionalsocialisme, propugnava la creació de sindicats corporatius.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s