CONCLUSIONS

La causa principal del fracàs de la República de Weimar va ser la incapacitat del sistema governamental per resoldre la crisi econòmica i política que conduïren a Alemanya a adoptar un règim autoritari davant l’amenaça de la revolució comunista.Tot i així hi han altres factors que provocaren el seu fracàs. Aquest son:

 • Econòmics: Els pagaments com a compensació pels danys causats durant la Primera Guerra Mundial i posteriorment, l’enfonsament de l’economia a causa del Crac del 29, que provocà una inflació dels preus i l’augment de l’atur, accentuant d’aquesta manera la crisi social i política.
 • Socials: la frustració i el descontentament social originat a partir de la derrota d’Alemanya durant la Gran Guerra afavoriren a l’ascens del nazisme, ja que aquest adreçaven el seu discurs a la classe obrera, la qual passava grans dificultats per subsistir i formava un sector vulnerable en un context de crisi econòmica.
 • Polítics: la inestabilitat econòmica i social afavoriren la inestabilitat política. El sistema democràtic de la República de Weimar va ser concebut sense que Alemanya hagués tingut una tradició democràtica i amb uns partits polítics inestables i febles que afavorien la radicalització dels bàndols d’esquerra i de dreta, els quals es presentaven com l’alternativa possible del model polític existent.
 • Nacionalistes: la pèrdua de territori alemany després del Tractat de Versalles desagradà als nacionalistes. Aquest fet originà que els sectors més nacionalistes es despertes un ressentiment i un esperit de reivindicació nacional, la qual afavorí l’actitud agressiva envers l’exterior

Tots aquest factors afavoriren l’ascens del nazisme al poder, el qual, com la majoria d’ideologies totalitàries es caracteritza per:

 • La subordinació de l’individu a l’estat. El govern té el control polític, social, econòmic i cultural de l’Estat.
 • Supressió de les llibertats individuals i el rebuig del sistema democràtic, ja que consideraven que aquest qüestionava la vulnerabilitat del govern en els resultats de les eleccions.
 • Prohibició dels partits polítics i sindicats. Aquest foren substituïts per un partit únic i un sindicat controlat per membres pròxims al règim.
 • Supremacia d’uns ciutadans per damunt del altres. En el cas d’Alemanya, l’exaltació del la “raça” ària per sobre de la resta de “races”, especialment la jueva.
 • L’ús de la violència per aconseguir els objectius proposats. El fet més característic d’aquesta violència és la construcció dels camps de concentració i d’extermini.
 • Víctimes justificades per la seva ideologia i els seus objectius.
 • Veneració del lider. Hitler es convertí en una figura que s’havia d’idolatrar com si fos un superhome.
 • La utilització de propaganda i de grans concentracions per enaltir la figura del führer i el regim.
 • L’adoctrinament de la joventut com a garantia de la supervivència del règim.

Amb tot això podem arribar a la conclusió que durant la República de Weimar es van generar una sèrie de condicions favorables per a que triomfés el nazisme. Però tot i ser la principal causa també s’ha de tenir en compte altres factors que no s’han desenvolupat en la seva totalitat en aquest blog, com ara les ideologies nacionalistes, ocultistes, xenòfobes i racistes que es desenvoluparen durant l’últim terç del segle XIX i la primer quart del segle XX a Europa.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s