El naixement del Tercer Reich

Un cop al govern, Hitler va mantenir el radicalisme i es va afanyar per acaparar totes les parcel·les del poder, ignorant els socis de coalició. El primer pas va ser obtenir la dissolució del Reichtag i la convocatòria de noves eleccions el març de 1933, per reforçar el seu poder. La campanya electoral es va desenvolupar en un clima de violència extrema en que la les organitzacions paramilitars nazis (SA o Strumbteilung i SS Schutz Staffeln) van agredir contínuament els partits d’esquerres

En aquest ambient es va produir l’incendi del Reichstag el 27 de febrer. Els nazis van dir que aquest incident formava part d’un complot comunista i van aprofitar la situació per suspendre els drets fonamentals de la constitució i expulsar els comunistes del Reichstag.

El març del 1933, enmig d’un estat d’excepció, es van celebrar les eleccions. Malgrat la repressió contra els partits d’esquerres, el NSDAP no va aconseguir la majoria absoluta de la cambra i els nazis van haver-se d’aliar, un altre cop, amb els altres partits de dretes. D’aquesta manera, el nou Parlament va aprovar una llei de gran transcendència que atorgava al canceller plens poder durant quatre anys per promulgar lleis sense consultar el Reichstag; només els socialdemòcrates es van oposar a aquesta reforma. Hitler, va utilitzar aquesta llei per eliminar la resta de partits polítics i Alemanya es va convertir en una dictadura de partit únic.

Va ser aleshores quan Hitler va començar a construir el “nou estat”. Per fer-ho necessitava el suport de l’exèrcit i dels capitalistes. Per aconseguir-ho necessitava eliminar els elements radicals de les SA, ja que eren vistos per aquests sectors com una amenaça gairebé revolucionària. El 30 de juny, durant la Nit dels Ganivets Llargs, Hitler va ordenar l’assassinat del cap de la SA, Ernst Röhm, dels seus principals dirigents i també dels principals opositors

Amb la mort de Hindenburg, el president de la República, Hitler amb el suport de l’exèrcit, va associar la cancelleria a la presidència del Reich. Això va significar la subordinació de la Wehrmacht i de la policia al partit nazi. Les SS i la Gestapo, dirigides per Himmler, es van convertir en les garanties de la política del Tercer Reich.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s